INTERSECCIÓ.

 

Exposició extraordinària de Nadal Acadèmia de Belles Arts de Sabadell. 2014-2015 

INTERSECCIO: DEFINICIÓ D’UN LLOC COMÚ

1m x 1m b

 L’artista Joan Vilacasas en el seu llibre Escrits, feia una mirada sobre la seva ciutat als anys cinquanta,

“L’encant de Sabadell és recatat,  i cal descubrir-lo més que trobar-lo.”

ara només es pot llegir darrera d’un signe d’interrogació.

  ?”

  ALMUDENA CONESA

AUXILI OBRES

No és la seva atenció que els fa ser genis, és el seu geni que els fa ser atents. Aquesta sentència de W. James li serveix a J. A. Marina per assenyalar la mirada, sempre atenta, curiosa, intencionada, receptiva i crítica com a base fonamental per a l’activitat creadora. Doncs bé, aquesta és la millor aproximació que podem fer per definir el procés de treball d’Almudena Conesa.

Auxili obres és un projecte que recull el sentiment majoritari de la població de Sabadell i dona fe de les ferides que la transformació urbanística està deixant a la seva pell. Ella és testimoni directe perque cada dia la recorre de manera vigilant. Hores d’ara podem dir que les seves imatges -tan familiars com la impotència dels veïns- són rastre, petjada que constitueix una memòria geogràfica. Hàbitat i hàbit acaben coincidint i significant el mateix, són el mateix.

Josep Moreno.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

INTERSECCIÓ.   Definició d’un lloc comú.   –     Text Catàleg

Atenent a la lògica de la representació gràfica podem definir una intersecció com el punt concret on es tallen, on coincideixen dues o més línies. En el cas que ens ocupa, les línies dibuixen una sort de cartografia estètica projectada sobre el pla físic de la nostra ciutat.

Ells i elles són artistes d’una mateixa generació que treballen a Sabadell i configuren, així, un teixit estètic amb línies discursives que defineixen un mapa irregular amb obliqüitats, ortogonalitats i paral·lelismes. Conformen un marc artístic complex i contemporani, on la posició crítica davant la realitat més propera actua com a lloc comú en aquest pla estètic.

Intersecció: definició d’un lloc comú presenta la interelació de set discursos lligats a un art híbrid i nòmada que reflecteix l’efecte de la globalització. Set mirades situades en una multiplicitat de punts de vista contextuals, inclusius i horitzontals, en la línia del que D.M. Levin defineix com a “mirada alethèica”, associada a l’hermenèutica postmoderna.

Les obres ens apropen al fluir de la nostra cultura. Ens presenten una realitat perifèrica on es posa en evidència el conflicte ―el punt d’inflexió entre l’habitual i l’extraordinari― i el límit on coincideixen la creació i la destrucció. Aquell límit on, en paraules de G. Didi-Huberman, “no es pot separar la dimensió emocional de la intel·lectual” donat que les imatges mai parlen de manera aïllada, sinó que funcionen per associació entre elles (com un muntatge) o en relació dialògica amb una altra realitat exterior.

A l’exposició, les imatges canalitzen la inquietud imbricades amb una sensibilitat artística contemporània que, des d’una perspectiva panòptica, posa en evidència algunes estructures de poder arrelades a la nostra vida quotidiana, de vegades ocultes i en moltes ocasions visibles i acceptades per la immensa majoria dels ciutadans.

El missatge més clar que es desprèn d’aquesta mostra és que la impossibilitat d’estar al marge del poder no significa que s’estigui atrapat en ell. En aquest context, els artistes han de procurar assolir solucions de compromís. Les obres han de significar un “causus belli” permanent davant la conspiració dels gestors per tal de trobar solucions que tendeixin a allò perifèric on el nou i la fi coexisteixin en una problematització contínua.

Aquesta exposició ofereix una oportunitat única per a gaudir del plaer de recórrer una mena d’entorn obert on el límit es concreta i alhora es dissol. Set artistes, set propostes i set línies encreuades en el punt exacte de la mirada atenta, el punt d’intersecció i el lloc comú entre el goig i la raó.

Josep Moreno.                                                             Sabadell, desembre de 2014

Interseccio_

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s